| Tytuł: | Żylaki odbytu, a ciąża |
| Autor: | mamuśka 12.5.2010, 04:52 |
| Kilka lat temu zrobiły mi się żylaki odbytu. Przyjaciółki, które już urodziły straszą mnie, ze hemoroidy uaktywniają się najbardziej podczas i po porodzie. Bardzo się boję bólu, bo do swędzenia już przywykłam podobno ból jest nie do zniesienia... | |
| Tytuł: | Żylaki odbytu, a ciąża |
| Autor: | urszula 12.5.2010, 04:52 |
| mi zrobiły się podczas porodu. Ból straszny, przeokropny, ale poddałam się zabiegowi chirurgicznemu po porodzie i jak na razie ulga. | |

Węglowoadany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami.