| Tytuł: | Hemoroidy i praca stojąca |
| Autor: | Martulek 12.5.2010, 04:52 |
| Ja jestem fryzjerką i całe dnie spędzam w pozycji stojącej i od tego też nabawiłam się hemoroidów, no ale na to to chyba ciężko coś poradzić, nie można przecież strzyc na siedząco | |
| Tytuł: | Hemoroidy i praca stojąca |
| Autor: | JolaRutka 12.5.2010, 04:52 |
| Możesz przecież siedzieć na wysokim barowym stołku, no może nie całkiem siedzieć, ale opierać się o stołek siedzeniem, tak aby odciążyć nogi, kręgosłup itd... Myślę, że są nawet takie specjalistyczne stołki fryzjerskie, widziałam gdzieś na filmie | |

Węglowoadany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami.