| Tytuł: | Hemoroidy, żylaki odbytu |
| Autor: | jacek 1.3.2011, 09:03 |
| Chciałem poruszyć często wstydliwy dla pacjentów temat, ale równie \"upierdliwy\" i bolesny jakim są żylaki odbytu. Ktoś możę się orientuje jak one powstają, jakie są objawy, kiedy zgłościc sie do doktora i jak to sie wogóle leczy?? Pozdrawiam | |
| Autor: | laura 1.3.2011, 12:51 |
| Cześć, Moja mama cierpi na żylaki odbytu. Leczenie niestety nie przynosi większych rezultatów, więc lekarz proponuje jej operację. Jednak mama boi się operacji i woli cierpieć niż pozbyć się problemu operacyjnie. Uważam jednak, że powinna się poddać tej operacji i spróbuję ją przekonać. Dlatego zbieram informacje na temat takiej operacji. Czyli na czym polega? Czy jest poważna? Czy są jakieś zagrożenia? Mogą wystąpić jakieś powikłania? Może jesteście w stanie podać mi jakieś logiczne argumenty, które nakłoniłyby mamę do operacji? Bardzo proszę o pomoc. | |
| Autor: | hania 2.3.2011, 09:44 |
| Witaj. Bardzo dobrze robisz jeżeli starasz się przekonać swoją mamę do zabiegu. Po operacji jest mała możliwość nawrotu choroby. A to oznacza, że więcej już nie będzie musiała się z nimi użerać. Powiedz swojej mamie, że w czasie operacji nic nie będzie czuła, ponieważ stosowane jest znieczulenie ogólne. Prześpi moment operacji, a jak już się obudzi, to będzie po wszystkim. Gorąco namawiaj mamę. A w razie gdyby odczuwała ból po operacji polecam pyralginę to jej pomoże | |
| Autor: | wacek 2.3.2011, 12:39 |
| Taka operacja naprawdę nie jest groźna. W szpitalu przebywa się maksymalnie 2 doby. Mogą się oczywiście pojawić skutki uboczne, ale w porównaniu do ulgi jaką przynosi zabieg to nic. Możliwe powikłania to: ból w operowanej okolicy i dyskomfort przy oddawaniu stolca oraz obrzęk. Po kilku dniach wszystko jednak znika i człowiek w końcu czuje się wolny. Ja poczułem ogromna ulgę po tej operacji. Polecam. | |
| Autor: | romek 3.3.2011, 08:36 |
| Witam mam 52 lata i od kilku lat mam żylaki jelita grubego. Do tej pory pomagały mi maści i czopki, które zapisywał mi lekarz. Niestety teraz to już nie pomaga. Ciężko pracuje i mam obawy żeby iść na operację. Słyszałem, że jest jakiś sposób leczenia hemoroidów bez operacji. W jakim przypadku jest to możliwe? Kto powinien taki zabieg wykonać i kiedy? | |
| Autor: | wojtek 3.3.2011, 13:18 |
| Witam. Ja również mam problem z żylakami odbytu. W czasie wypróżniania czasem pojawia się, może nie tyle co sam ból, co nieprzyjemne uczucie, zdarza się, że podczas podcierania obserwuję ślady krwi, występuje także swędzenie. Chciałbym kupić czopki, ale nie wiem które wybrać, każde z nich mają inny skład. Jak długo zwykle się je stosuje? Mam 24 lata. | |

Węglowoadany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami.