| Tytuł: | hemoroidy czy rak jelita grubego |
| Autor: | Zuza 13.9.2011, 14:32 |
| Witam ! W ostatnim czasie zauwazylam przy odbycie dziwnego guza. duzo sie naczytalam o raku jelita grubego i odytu a takze hemoroidow. niestety nie wim co to moze byc? guz nie boli w ogole. istnieje prawdopodobienstwo ze moze to byc nowotwor? do jakiego lekarza mam sie udac ? | |
| Tytuł: | hemoroidy czy rak jelita grubego |
| Autor: | dr. Anna 7.1.2012, 20:18 |
| spokojnie, prawdopodobnie masz do czynienia ze zwykłymi hemoroidami. Codziennie wieczorem i rano dokładnie podmywaj okolice odbytu - muszą się one oczyścić i polecam udać sie do apteki po czopki na tą właśnie dolegliwość. Istotna także jest zmiana diety na tą z dużą ilością błonnika. Dla własnego spokoju proszę udać sie na badanie i zasięgnąć porady lekarza który rozwieje wszelkie Pani wątpliwości. | |

Węglowoadany pełnią w naszym organizmie wiele ważnych funkcji, gdyż stanowią podstawowy, najłatwiej dostępny środek energii, pozwalający na zachowanie w organizmie stałej temperatury ciała. Z jednego grama cukru możemy pozyskać aż cztery kalorie energii. Należy jednak podkreślić, iż w przeciwieństwie do tłuszczy, będących podstawowym źródłem energii, pokłady węglowodanów bardzo szybko się wyczerpują. Nie mniej jednak, to właśnie glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
Fobia
Słowo fobia pochodzi od greckiego słowa „phobos” oznaczającego lęk, strach. Najogólniej mówiąc są to zaburzenia nerwicowe, których najbardziej charakterystycznym objawem jest irracjonalny, paniczny lęk przed pewnymi rzeczami, sytuacjami albo zjawiskami.